Twitter geautomatiseerd opruimen

2 minute read

Sinds het moment dat ik afscheid heb genomen van Facebook in 2017 twijfel ik over mijn Twitter account. Aan de ene kant is Twitter minder vaak in het nieuws met gigantische privacy overtredingen, maar aan de andere kant is het nog steeds een tech gigant met een platform gestuurd door algoritmes en gefinancieerd door advertenties.

De algoritmes heb ik bij Twitter minder last van. Ik gebruik al jaren Tweetbot, daarmee krijg ik de timeline in chronologische volgorde, en heb ik de nodige filters om ervoor te zorgen dat ik zaken die mij niet interesseren minder binnen te krijgen. Bevalt prima.

Hetgeen wat ik niet fijn vind is dat je van alles erop kunt zetten, en dat blijft permanent bestaan. Zonder mogelijkheid tot editten, en je eigen timeline opruimen word je niet makkelijk gemaakt. Het archief wat hier ontstaat heeft mijns inziens weinig meerwaarde. De context van de tijd gaat verloren, en het is niet echt diepgaande informatie die als naslag werk kan dienen (nee, ook “threads” niet, dat moet je gewoon op je blog doen).

Tijd dus om Twitter te temmen. Ik gebruik daarvoor nu Semiphemeral. Deze tool kan volledig automatisch je Twitter timeline opruimen. Op basis van een wat simpele settings, en eventueel lijstje met tweets die je handmatig kunt selecteren als een filter voor tweets die je wél wil bewaren. Volledig open source, en eventueel ook zelf te hosten.

Semiphemeral

Hoewel ik een voorstander ben van transparantie, en begrijp dat hierdoor ook conversaties die ik met anderen heb gehad hun context zullen verliezen (omdat mijn tweets dan weg zijn uit de discussie, kan er een raar gesprek overblijven), is dat een consequentie die ik acceptabel vind. Twitter in combinatie met Semiphemeral is wat dat betreft beter vergelijkbaar is met de echte wereld.. Het was een goed gesprek, je had erbij moeten zijn.

Social media is leuk, maar je moet het onder controle blijven houden. Wat dat betreft houd NielsGouman.nl mijn voorkeur. Open web, waar ik zelf de volledige controle over heb.


See Also