Spreker bij: 'Share Your Next'

Nadat ik Bryan Diender had ontmoet in Seats2Meet zei hij tegen mij “Niels, jij bent inspirerend. Zou je het leuk vinden om een inspirerend verhaal te komen vertellen bij Share Your Next?”. Nouja niet letterlijk zo want toen was de naam nog niet bekend, maar hij vroeg me in ieder geval om spreker te zijn bij zijn evenement. Nou dat leek mij wel cool, zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen 23 april was ik live te zien als spreker bij ‘Share Your Next’.

Over ‘Share Your Next’

Share Your Next is een evenement waar personen de kans krijgen om zichzelf te profileren en de wereld te inspireren. In 8 minuten vertellen de sprekers over wie ze zijn, wat ze doen en wat hen inspireert, daarbij gebruikt elke spreker een slideshow die mag bestaan uit afbeeldingen en/of korte filmpjes. Georganiseerd door: Bryan Diender.

23 april was de eerste editie van Share Your Next, de regels waren dus (nog) niet zo strak.

De voorbereiding

Leuk zo toezeggen dat je wel even een verhaaltje zou komen vertellen, maar waar moet ik dan in godsnaam over praten. Ik vind zoveel dingen cool, zoveel dingen inspirerend. Ik kan filmpjes laten zien van dingen die ik inspirerend vind, al dan ben ik niet echt een ‘spreker’ meer. Toen drong de “slideshow met plaatjes” eis tot mij door, soort pecha kucha, maar wat moest ik daar dan mee? Ik ben maar begonnen met de dingen die ik in ieder geval kwijt moet, iets over mezelf. Mensen moeten toch eerst weten wie ik ben, tenminste dat vind ik belangrijk om te horen als ik moet luisteren.

Ik ben dus begonnen met een keynote te maken, met een paar slides over mezelf. Dan heb ik in ieder geval wat te vertellen. Daarna heb ik besloten het even te laten rusten, waarschijnlijk komt er vanzelf wel een goed idee in mij op. En dat gebeurde, ik wilde wat komen vertellen over Slimmer Werken. Ik ben Slimmer Werken Coach dus dat past wel bij mij, en er valt veel over te vertellen. Misschien gewoon wat concrete tips geven, in de hoop dat veel mensen het zien.

Toen ontstond er een probleempje. Ik ging een korte (4 minuten) training geven bij BNI in Dordrecht. Dat was opzich geen probleem, maar wat mij opviel wel. Het blijkt dus dat als ik wat over Slimmer Werken ga vertellen er heel veel vragen komen, en (daardoor) alles heel erg uitloopt. Niet handig dus om dat te doen bij Share Your Next. Toen heb ik het maar weer even laten liggen tot ik mijn volgende ingeving zou gaan krijgen.

Op dit punt ontstond er een ‘probleem’, of uitdaging. Er kwamen nu voor mij 2 best wel drukke weken met veel reizen en dagenlange evenementen. Ik ben geweest in: Amsterdam, Rotterdam, Nieuwegein, Den Haag, Hilversum, Utrecht, Groningen, en zelfs nog af en toe thuis in Dordrecht. Weinig tijd dus voor Share Your Next. Tijdens het vele reizen kreeg ik wel een goed idee, ik kan vertellen over hoe tijd geen geld is en geld niet per se hetzelfde is als waarde. Leek mij wel een cool onderwerp, heeft potentie om veel mensen aan het denken te zetten.

Wel nog een beetje lang dus ik heb het afgekort naar Tijd != Geld != Waarde. Waarbij ! staat voor niet, != betekend dus niet gelijk aan. Dat is een afkorting die ik ooit eens geleerd heb tijdens het programmeren, heb ik gelijk een referentie terug naar het praten over mezelf. Snel 2 slides erbij gezet in mijn keynote en wat aantekeningen gemaakt over welke dingen ik niet moet vergeten.

Tijdens ‘Share Your Next’

23 april, ’s ochtends in trein kwam ik Michel al tegen. Michel is een oud klasgenoot van mij, hij zou publiek komen zijn bij Share Your Next. Hij vroeg mij wat ik ga vertellen, en eigenlijk vroeg ik mij dat ook wel af. De dag ervoor was ik even heen en weer naar Groningen, had toen ruim 7 uur in de trein gezeten, was niet echt op tijd thuis, slecht geslapen. Dit beloofde nog wat te gaan worden. Weinig tijd gehad om voor te bereiden, en nog moe ook.

Aangekomen op de Haagse Hogeschool, bij Share Your Next, bleek dat het evenement iets anders was dan ik had verwacht. Er was weinig ‘publiek’, de focus moest dus gaan liggen op de camera’s en het streamen via internet. Geen ervaring mee, geen idee wat ik ervan moest verwachten. Ik had het idee dat ik me eigenlijk zo min mogelijk moest aantrekken van die camera’s want je praat tegen mensen, camera’s zijn er om het op te nemen voor andere mensen.

Video: Tijd != Geld != Waarde

Achteraf was er nog een interview maar helaas staat die niet online.

Evaluatie

Als ik mezelf nu terug kijk kan ik goed zien dat ik het niet echt geweldig heb voorbereid. Ik zie veel punten die ik onduidelijk vind, en miste echt mijn aantekeningen. Ben ook zeker een aantal punten vergeten te vertellen, of te verduidelijken. Ook vind ik het wel jammer dat op het laatste moment mijn keynote geconverteerd moest worden naar een powerpoint, ik vind powerpoint veel lelijker en minder fijn werken.

Wel heb ik mijn doel bereikt om een aantal mensen aan het denken te zetten. Via twitter kwamen er best wel veel reacties van mensen die het er wel/niet mee eens waren. De discussie was gestart, en dat is waar het uiteindelijk om ging.

Al met al niet slecht voor mijn eerste keer als spreker, vind ik dan.