Rust en concentratie met Ommwriter

Een geniaal stukje software dat nog heel nieuw, maar wel helemaal geweldig is: Ommwriter.

Ommwriter is (net als WriteRoom) een zo minimalistisch mogelijke full screen tekstverwerker. Denk hierbij “Ik moet tekst produceren” en niet “Ik wil mijn opmaak zus en zo regelen”. Ommwriter heeft namelijk niet de opties zoals Microsoft Word, Apple’s Pages of OpenOffice.org om je tekst mooi te maken met allerlei fonts en kleurtjes. Ommwriter heeft geen opties voor opmaak, nou ja, je kunt instellen hoe ommwriter zelf eruit ziet en dus ook de tekst veranderen, maar dan nog ziet alle tekst er het zelfde uit, geen dik of schuin gedrukte woorden of iets dergelijks.

Full screen minimalistische tekstverwerkers zijn helemaal hip op het moment, ze zorgen dat je je beter kunt focussen op de tekst die je aan het typen bent, Pages kan het, WriteRoom kan het ook maar is mij net iets te geeky met die terminal look. Maar Ommwriter is méér! Ommwriter heeft namelijk ook geluid, en het is het geluid dat Ommwriter uniek en naar mijn mening veel beter maakt dan de rest.

Het geluid bij Ommwriter zorgt ervoor dat je in een mood komt waarbij je je erg goed kan concentreren op wat je wilt typen. Ook is het zo dat, als je dit vaker gebruikt, het effect sterker wordt. Je hersenen maken namelijk een verbinding die ze gaan herkennen, zodat dit geluid direct betekent dat er tekst geproduceerd moet worden en dus kom je makkelijker in de flow van het schrijven.

De interface is naar eigen voorkeur aan te passen. Mijn instellingen binnen Ommwriter zijn als volgt:

  • Tekst opmaak 1
  • Tekst grootte 0
  • Achtergrond 2
  • Achtergrond geluid 3
  • Toetsenbord geluid 7

Dit staat voor: Standaard tekst, op standaard grootte, een papierachtige achtergrond. De geluiden heb ik geen vergelijking voor, deze zijn voor mij namelijk écht uniek, weet iemand anders waar deze van afkomstig kunnen zijn?

Zelf gebruik ik Ommwriter om bijvoorbeeld mijn blogposts te schrijven. Met Ommwriter kan ik mij goed concentreren op de tekst en is dit dus véél sneller af.

Ommwriter is ideaal om je te concentreren, gebruik dit bijvoorbeeld in de trein waar je normaal heel makkelijk afgeleid bent om je reistijd toch nog nuttig te besteden.