Nieuwe iPhone, nieuwe apps! 20 must haves

Afgelopen zaterdag werd ik wakker gebeld door de Phone House uit Papendrecht. Vol enthousiasme wisten ze mij te vertellen dat mijn gereserveerde iPhone 4S binnen was, en dat ik de enige op de lijst was die gek genoeg was om een witte 16 GB variant te willen dus kon hem gelijk op komen halen. Hoewel ik half brak op zaterdagochtend niet echt blij was met het feit dat ze me om 9 uur ‘s ochtends gingen bellen was het toch wel goed nieuws 😄

Hoewel ik al ruim 2 jaar een iPhone heb (hiervoor had ik een 3GS), heb ik besloten om deze nieuwe 4S in te stellen als een nieuwe iPhone. Dit heb ik gedaan om mijzelf te dwingen opnieuw te kijken naar welke apps ik gebruik en op de iPhone wil hebben.

Inmiddels sleep ik honderden apps minder met mij mee, en heb ik een mooi lijstje met 20 apps die ik iedereen van harte wil aanbevelen! 😄

 • WhatsApp: Overduidelijk. Iedereen kent het inmiddels. Voor de mensen die er nog nooit van hebben gehoord: Gratis SMS’en.
 • Trein: Ik heb met mijn vorige iPhone altijd 9292ov gebruikt, en dat werkt op zich prima. Hoorde om mij heen wel regelmatig mensen die Trein veel toffer vonden, dus aangezien ik toch bezig was met apps selecteren besloot ik het eens te testen. Conclusie: Trein werkt een stuk simpeler, en het ziet er beter uit. 9292ov staat nog wel op mijn iPhone (weggestopt in een mapje), voor die ene keer dat ik met de trein nog niet genoeg in de buurt ben.
 • Things: Op de Mac heb ik al jaren Things dus ook voor iPhone (en iPad) wil ik dat graag hebben, zodat ik altijd snel even kan kijken naar wat ik nog allemaal op mijn takenlijst heb gezet. Nadeel is wel dat Things nog steeds geen sync via internet heeft, dus het is regelmatig zo dat mijn lijsten niet kloppen. Ze zijn er mee bezig, al héél lang.. Als je nog geen GTD app hebt is OmniFocus misschien een betere keus.
 • Twitter: Ik heb persoonlijk nog geen meerwaarde ontdekt in 3rd party Twitter apps (hoewel ik veel goeds hoor over Tweetbot), dus al mijn getwitter doe ik met de app van Twitter zelf: Twitter.
 • SoundHound: Hoevaak heb je dat je ergens in een leuk cafeetje zit en denkt “Oh! Tof nummer, welke is dat?”, ik heb niet veel met muziek dus in mijn geval niet vaak. Maar ik vind het wel een hele toffe app om te showen wat er mogelijk is: SoundHound. Los van het feit dat het handig kan zijn, is het ook iets waarmee je indruk kan maken bij minder digitaal capabele mensen 😉
 • Read It Later: Tijdens het doorworstelen van de RSS feeds sla ik artikels op in mijn Read It Later, en vervolgens gebruik ik het dan regelmatig om in de trein of tijdens het wachten even snel een artikel te lezen.
 • Promodoro: De Pomodoro techniek: Een concentratie techniek waarmee je makkelijk een hele dag door kan werken. Promodoro is de app die ik gebruik als eierwekkertje.
 • QR Reader for iPhone: Je ziet ze inmiddels steeds vaker: QR codes. Van kleine plaatjes op visitekaartjes, tot bizar groot op gebouwen. “QR Reader for iPhone” is precies wat de naam zegt: Een app om deze QR codes in te lezen, en te vertalen naar iets wat wij mensen begrijpen.
 • Sonar: Sonar is een handig appje wat je eigenlijk nooit zelf opstart. Sonar is gekoppeld aan je FourSquare (dus als je dat niet gebruikt heb je er niets aan). Wat het doet is kijken waar je incheckt, en kijken wie daar nog meer is, als er een potentiële koppeling is tussen jou en andere aanwezigen zal hij dit melden via een push melding. Bijvoorbeeld “Hey je bent bij Seats2Meet, Niels is hier ook, en jullie zijn allebei geïnteresseerd in Lifehacking! Wil je hoi zeggen?”
 • Verbs: Verbs is een chat applicatie. Hiermee kan je verbinding maken met bijvoorbeeld gTalk om te communiceren met je vrienden.
 • Onavo: Onavo is nog zo’n applicatie die je eigenlijk nooit opent. Wat Onavo doet is, met de huidige datalimieten op mobiel internet, een must have: Hij zorgt ervoor dat je minder data verbruikt. Dit kan makkelijk oplopen tot tientallen MB’s per maand, waardoor je misschien een goedkoper abonnement kan kiezen.
 • TextExpander: Tovertypen. Op de Mac is het verdomd handig. Op de iPhone iets minder, maar nog steeds de moeite waard. Aangezien de iPhone het niet toestaat dat er apps op de achtergrond draaien werkt TextExpander niet overal, maar er zijn vrij veel apps die geïntegreerd zijn met TextExpander.
 • 1Password: Wachtwoorden op internet zijn een dramatisch systeem. Het liefste wil je wachtwoorden zoals: 1BDNZ$xK-drz7RW6shcHQI#&ft6G3UyCSpC7sYkV*b. Maar die dat maar eens te onthouden, en als dat je lukt moet je het nog in weten te typen. Gelukkig zijn er password manager apps die zulke wachtwoorden kunnen genereren én onthouden voor je, 1Password is één van de betere passwordmanagers.
 • Dropbox: Dropbox is de enige manier om iets met bestanden te doen op de iPhone. En dan wel alle bestanden die op je computer in de Dropbox staan. Regelmatig zeer handig om even snel iets op te zoeken. Ook is het zo dat veel (véél!) apps kunnen synchroniseren via Dropbox, Bijvoorbeeld: TextExpander en 1Password.
 • Evernote: Ik gebruik Evernote voor mijn “Paperless Office”, met de Evernote app op mijn iPhone heb ik dus alle papieren meuk altijd bij de hand. Soms wordt je nog raar aangekeken als je een rekening wil openen en de papieren gaat opzoeken op je iPhone, maar dat went vanzelf.
 • MindNode: MindNode is niet de meest uitgebreide mindmap app, en juist daarom gebruik ik hem vaak. MindNode is perfect om even snel je gedachten op een rijtje te zetten, ik gebruik het bijvoorbeeld regelmatig tijdens lezingen.
 • Reeder: Ik ben lange tijd een trouwe gebruiker geweest van NetNewsWire maar Reeder heeft het inmiddels op zowel Mac, als iPad, en nu ook iPhone overgenomen. Waarom? Eigenlijk vooral omdat mooier en simpeler is.
 • Pastebot: Hoe vaak heb je iets gekopieerd, en een tijdje later als je het wilt plakken valt je op dat je alweer iets nieuws hebt gekopieerd? Opvallend regelmatig in mijn geval. Of je hebt een linkje op je computer en denk je “Oh dit wil ik eigenlijk even kopiëren naar mijn iPhone”. Om eerlijk te zijn had ik dit (bijna) nooit en die ene keer dat ik dat had mailde ik het wel naar mezelf. Tot ik door AppleCoach gewezen werd op deze app, en het zelf eens ging testen. Dit lost beide problemen op, en werkt stukken makkelijker en sneller dan jezelf een mailtje sturen.
 • Captio: Captio is een must have voor GTD’ers. Één van de aspecten van Getting Things Done is dat je een gedachte zo snel mogelijk uit je hoofd en naar een betrouwbaarder systeem moet krijgen. Ik zou hiervoor Things kunnen opstarten, en naar mijn inbox gaan, daar een nieuwe ToDo aanmaken, maar dat is veel te veel gedoe en duurt te lang en dus werkt dat niet. Captio is een app die ik in mijn dock heb staan, elke keer als mij iets te binnen schiet noteer ik het snel en druk op send. Ook als ik iets zie waar ik misschien iets mee moet gebruik ik Captio om een foto te maken en snel naar mijzelf te mailen. Zo is het uit je hoofd en zodra je email gaat verwerken kan je er een beslissing over nemen.
 • Remote: Remote is een app van Apple zelf: Een afstandsbediening voor iTunes. Erg handig als je niet in de buurt bent van je computer maar toch even een andere playlist wilt selecteren. (Ook leuk om andere mensen mee te pesten, mijn broertje wist niet wat hem overkwam)

Dit is mijn lijst met 20 Must Have apps voor de iPhone, in willekeurige volgorde.

iPhone homescreen