5 uur krachttraining, in 20 minuten.

Strak en fit in 20 minuten per week! Klinkt ideaal, toch? Voor sommige mensen misschien wel, voor mij persoonlijk wat minder. Persoonlijk heb ik een sportverslaving dus zou ik er helemaal niet blij mee zijn met slechts 20 minuten per week sporten. Maar voor de mensen met tijdgebrek, die niets hebben met sporten, zou ‘elektro spier stimulatie’ training ideaal kunnen zijn.

Elektro spier stimulatie training is al best wel oud. Fysiotherapeuten en Topatleten gebruiken het al jaren. Grote persoonlijke held Bruce Lee stond erom bekend dat hij regelmatig experimenteerde met allerlei trainingsconcepten, zo ook met elektro spier stimulatie.

Wat is het? De meeste van ons kennen het waarschijnlijk van de Telselladvertenties over buikspierbanden die je alleen maar om hoeft te doen. Maar dan met een tikkie meer vermogen en werkt het daadwerkelijk.

Als Lifehacker werd ik toch wel getriggerd door de tijdbesparing die wordt beweerd, en de totaal andere manier van dan ‘normaal’ sporten, dus besloot ik het eens te proberen. Skeptisch, maar nieuwsgierig. Een bizarre ervaring was het. Je moet een strak pakje aan, vervolgens word je vol gehangen met allerlei elektroden. De elektroden zijn van te voren al nat gespoten (dat geleidt beter), dus het voelt al gelijk alsof je hard getraind hebt en bezweet bent. Vervolgens gaat de stekker erin, gaat het ‘BODYTEC’ aan.

Man in bodytech suit tijdens een workout

Na 20 minuten trainen, of nouja ‘trainen’, het is eerder bewegen. Je hebt vrij letterlijk 0 conditie nodig. Je beweegt zelfs niet eens de volledige 20 minuten. Bij mij was het zo ingesteld dat er 4 sec lang stroom op het pak stond, en dan 4 sec niet, en dat bleef 20 minuten lang herhalen. Het idee is dat je bewegingen maakte tijdens die 4 sec dat de stroom door je pak heen gaat, en die andere 4 sec zijn rust. De trainer (of nouja, begeleider?) deed de oefeningen voor, en stond daarnaast met de spanning te spelen.

Klinkt simpel, maar was af en toe nog knap lastig. Als de elektriciteit aan staat spannen namelijk al je spieren zich aan, dus eigenlijk houdt je eigen lichaam je tegen. Daarnaast prikkelt het ook nog andere spierlagen wat vooral heel erg kietelt.

Uiteindelijk 20 minuten later waren we klaar met ‘trainen’. Niet moe. Niet gezweet. Geen voldaan gevoel. En ervan overtuigd dat het tijdverspilling was. Voor mijn gevoel hadden we geen donder gedaan. Het was dan ook een grote verassing toen ik de volgende ochtend wakker werd met spierpijn. En dat voor iemand die toch minstens 6 uur in de week traint, overal naartoe fietst, mudmasters afmaakt zonder moe te zijn, en regelmatig een paar dagen naar trainingskampen gaat.

Of het de moeite waard is vind ik nog steeds discutabel. Ja, je krijgt er spierpijn van. Het zou dus goed kunnen dat je er sterker van wordt. Nee, je krijgt er geen conditie van (Denk ik. Je wordt niet moe, je longen worden dus niet getraind lijkt me). Dus je bent nog steeds kapot als blijkt dat de lift het een keer niet doet op je werk.

Mijn persoonlijke conclusie is dat Elektro Spier Stimulatie training leuk is voor ‘erbij’. Best tof dat je zonder echte inspanning in 20 minuten iets doet wat spierpijn oplevert, maar het mist volgens mij veel voordelen van ‘echt’ sporten. Als het je om die 20 minuten te doen is denk ik dat je meer hebt aan andere workouts, die ook in 20 minuten te passen zijn. Ga een paar kilometer hardlopen, doe een burpee challenge, High Intensity Training, gooi wat met een Kettlebell, probeer een M-100, allemaal opties waarmee je conditie én kracht opbouwt in slechts een paar minuten.